Het einde van het jaar nadert en veel mensen beginnen al na te denken over hun goede voornemens. Misschien heb je er zelf ook wel eens aan deelgenomen. Meer bewegen, gezonder eten, stoppen met roken of minderen met drinken: allemaal voorbeelden van doelen die we op 1 januari willen starten. Helaas lukt het maar weinig mensen om deze doelen daadwerkelijk te bereiken. Hoe kun je ervoor zorgen dat jouw goede voornemens standhouden? In dit artikel delen we handige tips om jouw doelen voor het nieuwe jaar te realiseren!

Wat zijn goede voornemens eigenlijk?

Waarom beginnen we aan het einde van het jaar met het bedenken van goede voornemens? In feite kun je op elk moment beginnen met zelfverbetering, toch? Desondanks vinden veel mensen het prettig om op 1 januari te starten met veranderingen. Een nieuw jaar symboliseert voor velen een frisse start en het ideale moment om bepaalde slechte gewoonten aan te pakken.

De oorsprong van goede voornemens gaat terug naar de oude Romeinse traditie van het maken van beloften aan de god Janus. Janus, een godheid uit de Romeinse mythologie, is geassocieerd met poorten, deuren, het begin en het einde. Hij wordt vaak afgebeeld met twee gezichten, één gericht op het verleden en de andere op de toekomst. Januari, vernoemd naar Janus, markeerde het begin van het nieuwe jaar als een periode van reflectie en het maken van beloften voor het komende jaar.

Populaire voornemens in België

Hoewel goede voornemens per persoon verschillen, zijn er vaak overeenkomsten in de doelen die mensen stellen voor het nieuwe jaar. Gezondheid en financiën staan vaak centraal. Denk aan doelen als:

  • Gewicht verliezen
  • Gezonder eten
  • Minder alcohol drinken
  • Stoppen met roken
  • Geld besparen
  • Meer bewegen

Gezond eten als populair voornemen

Een veelvoorkomend goed voornemen is gezonder eten, vaak in combinatie met gewichtsverlies. Veel mensen streven naar minder suikers en verzadigde vetten, en meer eiwitten, fruit en groenten. 1 januari lijkt hiervoor een ideaal startpunt, omdat het na de feestdagen is en we ons minder schuldig voelen. Helaas lukt het velen niet om dit gezondere eetpatroon vol te houden.

Minder alcohol drinken

Overmatig alcoholgebruik heeft negatieve effecten op de gezondheid, zoals orgaanschade en verstoring van spierherstel. Voor fanatieke sporters is dit bijzonder relevant. Alcohol beïnvloedt ook de kwaliteit van de slaap, wat leidt tot meer stress en verminderd herstel na fysieke inspanning. Minder alcohol drinken is daarom een veelgekozen voornemen.

Meer bewegen

Een ander veelvoorkomend doel is om meer te bewegen. Dit kan variëren van het trainen van conditie tot vaker de trap nemen of fietsen. Of je nu wilt fietsen, wandelen of krachttraining in de sportschool wilt oppakken, januari is vaak de maand waarin mensen hiermee starten. Echter, de drukte in de sportschool kan ontmoedigend zijn, wat leidt tot het afhaken van beginnende sporters.

Tips om je goede voornemens te behalen

Als het tot nu toe niet is gelukt je goede voornemens te realiseren, helpen wij je graag om goed voorbereid van start te gaan. Gebruik de volgende tips om de kans te vergroten dat je jouw doelen dit jaar behaalt!

  1. Maak SMART doelen Zorg ervoor dat je goede voornemens specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdsgebonden (SMART) zijn. Vaak zijn voornemens te vaag, zoals "ik wil afvallen" of "ik wil gespierder worden". Door ze SMART te formuleren, maak je ze concreet en haalbaar.

  2. Schakel professionele hulp in Investeer in professionele begeleiding als het om je gezondheid gaat. Een voedingsdeskundige en personal trainer kunnen je ondersteunen bij het behalen van specifieke doelen, zoals afvallen of spiermassa opbouwen.

  3. Deel je doelen met anderen Vertel je vrienden, familie en collega's over je doelen. Ze kunnen je ondersteunen door bijvoorbeeld geen verleidelijk eten aan te bieden of je aan te moedigen om de gezonde keuze te maken.

  4. Laat een terugslag je niet ontmoedigen Wees realistisch: de weg naar succes kent ups en downs. Als je een keer 'zondigt', betekent dit niet dat al je harde werk voor niets is geweest. Pak de draad gewoon weer op en ga verder met goede moed.

Houd je goede voornemens vol met Sportfoods.

Heb je al nagedacht over je goede voornemens voor het komende jaar? Of je nu gezonder wilt eten, meer wilt sporten of op een andere manier je gezondheid wilt verbeteren, Sportfoods staat voor je klaar. Met ons uitgebreide assortiment hoogwaardige sportvoeding en supplementen kun je aan de slag om de beste versie van jezelf te worden. Of je nou begint met duursport zoals hardlopen of wielrennen, of aan de gewichten hangt in de sportfoods. Los van van onze producten hebben we uitgebreide blogs en trainingsschema's die je op weg kunnen helpen om het maximale uit je trainingen en wedstrijden te halen. Veel succes en op naar naar en gezond nieuwjaar!