SPECIALIST IN SPORTVOEDING

Voor Duursport en Krachtsport

.

..

Lees hier onze nieuwste blogs

Sportfoods.be. Jouw sportvoeding specialist

Sportvoeding is belangrijk voor zowel duursporters als krachtsporters. Het is essentieel om het lichaam van voldoende voedingsstoffen te voorzien om de prestaties te verbeteren en herstel te bevorderen.

Duursport, belang van voldoende energie

Duursporters zijn afhankkelijk van hun energiereserves om langeafstandswedstrijden zoals marathons, triatlons en fietswedstrijden te voltooien. Om deze reden is het belangrijk om tijdens het trainen en tijdens wedstrijden voldoende koolhydraten te consumeren om de energiereserves te maximaliseren. Het is aanbevolen dat duursporters minstens 60% van hun calorieën uit koolhydraten halen. Bovendien moet voldoende eiwitinname worden gegarandeerd om het herstel van spieren na het sporten te bevorderen.

Wanneer is welke sport nutrition goed?

De timing van koolhydraatinname is van cruciaal belang. Het is aanbevolen om ongeveer 30 tot 60 gram koolhydraten per uur tijdens het sporten te consumeren om de energiereserves te behouden en de prestaties te stimuleren. Dit kan worden bereikt door het consumeren van koolhydraatrijke sportdranken, energierepen of energiegels. Na de training is het belangrijk om de glycogeenvoorraden van het lichaam aan te vullen. Het is aanbevolen om binnen 30 minuten na de training minstens 1 gram koolhydraten per kilogram lichaamsgewicht te consumeren om het herstel te bevorderen.

Sportvoeding winkel voor krachtsporters

Krachtsporters hebben ook specifieke voedingsbehoeften om spiermassa te vergroten en prestaties te verbeteren. Eiwitinname is belangrijk om spieren te herstellen en op te bouwen. Het is aanbevolen dat krachtsporters ongeveer 1,6 tot 2,2 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht consumeren. Koolhydraten zijn ook belangrijk voor krachtsporters om energie te leveren tijdens het sporten en het herstel te bevorderen. Het is aanbevolen dat krachtsporters minstens 40% van hun calorieën uit koolhydraten halen. Vetinname is ook belangrijk voor krachtsporters, omdat vetten helpen bij het transport van voedingsstoffen en hormoonproductie. Het is aanbevolen dat krachtsporters ongeveer 20-30% van hun calorieën uit vetten halen. Het is aanbevolen om eiwitten en koolhydraten binnen 30 minuten na het sporten te consumeren om spieren te herstellen en glycogeenvoorraden aan te vullen.

Supplementen

Veel sporters gebruiken supplementen om hun prestaties te verbeteren. Er zijn veel verschillende supplementen beschikbaar, waaronder eiwitpoeder, creatine en cafeïne.

Eiwitten

Eiwitpoeder is populair onder sporters vanwege de hoge concentratie aan eiwitten en de gemakkelijke manier van consumptie. Eiwitpoeder kan worden gemengd met water, melk of een smoothie en worden geconsumeerd als een post-workout shake om spierherstel te bevorderen en spiergroei te stimuleren.

Creatine en cafeine

Creatine is een ander populair supplement onder krachtsporters. Het helpt bij het verhogen van de kracht en spiermassa door het verbeteren van de energieproductie in de spieren. Het wordt vaak gemengd met water en geconsumeerd als een pre-workout supplement. Cafeïne is een natuurlijk stimulerend middel dat vaak wordt gebruikt om de prestaties te verbeteren en vermoeidheid te verminderen. Het wordt vaak geconsumeerd in de vorm van koffie, thee of supplementen. Het is belangrijk om op te merken dat supplementen geen vervanging zijn voor een gezond dieet en training. Het is belangrijk om eerst de juiste voedingsstoffen uit voedsel te halen en supplementen te gebruiken als aanvulling.

Advies van Sportfoods

Sportvoeding is van cruciaal belang voor zowel duursporters als krachtsporters om prestaties te stimuleren en herstel te bevorderen. Koolhydraten, eiwitten en vetten zijn allemaal belangrijke voedingsstoffen die moeten worden opgenomen in de voeding van sporters. Het is ook belangrijk om de timing van voedselinname te overwegen om de prestaties te verbeteren en het herstel te bevorderen. Supplementen kunnen ook een nuttige aanvulling zijn, maar mogen nooit voeding vervangen. Het is belangrijk om eerst te focussen op het verkrijgen van de juiste voedingsstoffen uit voedsel en supplementen alleen te gebruiken als aanvulling.