On-line specialist in sportvoeding, keuze uit de grootste merken

Aminozuren

Aminozuren

Aminozuren zijn bestanddelen van eiwitten. Er zijn er 22 in totaal, verdeeld in 2 categorieën: essentiële en niet-essentiële. Zij zijn nodig voor het opnieuw opbouwen van weefsel, zoals spieren, pezen en gewrichtsbanden, maar ook de huid, het bloed en onze organen.

De belangrijkste aminozuurgroepen voor sport zijn de zogenaamde BCAA's (Leucine, Isoleucine en Valine) en de Ornithine-, Arginine- en Lysine- aminozuren. Het lichaam is niet in staat om de 3 verschillende BCAA's zelf aan te maken en daarom worden ze ook wel essentiële aminozuren genoemd.

Deze aminozuren (vooral Leucine) stimuleren rechtstreeks de eiwitsynthese (het eiwit aanmaakproces), waardoor de voor spieropbouw benodigde aminozuren beter door het lichaam verwerkt en aangeleverd kunnen worden. Onderzoek heeft ook aangetoond dat deze aminozuren een direct effect hebben op het voorkomen van de afbraak van spiereiwitten. Het is van belang dat deze aangeleverd worden via voedsel of voedingssupplementen, aangezien het lichaam de stoffen niet zelf kan aanmaken.

Niet-essentiële aminozuren kunnen door het lichaam worden gesynthetiseerd uit andere aminozuren.

9 artikel(en)

Van hoog naar laag sorteren
per pagina

9 artikel(en)

Van hoog naar laag sorteren
per pagina