On-line specialist in sportvoeding, keuze uit de grootste merken

Voetbal

Snel producten selecteren voor voetbal

Vanaf: € 2,90

Prijs zoals weergegeven: € 0,00

Prijs zoals weergegeven: € 0,00

Productbeschrijving

Details

Voetbal is een populaire teamsport en een typische intervalsport. Aerobe inspanningen worden afgewisseld met maximale anaerobe inspanningen en periodes van korte rust (bal is uit, of niet in de buurt).

 

Competitieve voetbalspelers die hun prestaties willen verbeteren kunnen bepaalde supplementen gebruiken om nog efficiënter te trainen en op wedstrijd het verschil te maken.

  

 


Belang van sportvoeding

 

 

Goede voeding is onontbeerlijk voor wie een gezond en fit lichaam wil. Een gericht dieet gaat vaak maar niet altijd om het verliezen van gewicht (niet voldoende nutritiënten opnemen, kan het effect van je training verminderen!), maar ook een goed ritme en regelmaat zijn belangrijk. Omdat het optimale voedingspatroon verschilt per persoon raadpleeg je best een diëtist om je op weg te helpen.

 

  

Sportvoeding biedt hierbij de volgende meerwaarde:

 

- gemakkelijker verteerbaar tijdens de inspanning (beperkt in vet en eiwitten)

- makkelijk bij de hand (kant & klaar, netjes verpakt)

- geconcentreerd (klein volume om mee te nemen)

- kwalitatieve nutritiënten.

  

 


Welke sportvoeding voor voetbalspelers?

 

 

Uithouding verbeteren

 

Een goed aeroob vermogen of uithoudingsvermogen is belangrijk voor een voetbalspeler (zeker voor middenvelders). Spelers leggen gemiddeld 11 km per wedstrijd af en 89% van de inspanningen zijn zuiver aërobe inspanningen. Een goed uithoudingsvermogen is ook zeer belangrijk om van de geleverde anaerobe inspanningen vlot te kunnen recupereren.

 

Supplementen tijdens de inspanning zijn niet altijd nodig. Het lichaam heeft gemiddeld voor 60-90 min energie maar de prestatie zal wel geleidelijk verminderen. Duurt de wedstrijd langer (verlenging) dan treedt vaak kramp op. Je kan je prestaties verbeteren door tijdens de pauzes koolhydraten aan te vullen. Omdat ook veel vocht verloren gaat en moet aangevuld worden, kan de aanvoer van koolhydraten én vocht gecombineerd worden door het drinken van een energiedrank.

 

Daarnaast raden wij aan om met volle reserves aan de wedstrijd te beginnen. Trage koolhydraten zijn hiervoor best geschikt.

 

 

Recuperatie versnellen

 

Wie slechts 1 keer in de week traint heeft meer hersteltijd dan iemand die bijvoorbeeld drie keer per week traint. De tijd tussen elke inspanning is dan relatief kort en het doel is zo snel mogelijk te herstellen. Dit doe je door na de inspanning zo snel mogelijk reserves aan te vullen met snelle koolhydraten (en eiwitten), vb via recuperatiedranken

 

Het is belangrijk om bij voorkeur 30min na de inspanning een hersteldrank te drinken. Wacht dus niet op het broodje op de bus of het bord pasta bij thuiskomst als je snel wil herstellen.

 

  

Snelheid en kracht verbeteren 

 

12% van de inspanningen tijdens een wedstrijd zijn spurts die gemiddeld 4 seconden duren. De (reactie)snelheid beslist meestal over balbezit of niet. De snelkracht dient optimaal te zijn: om te spurten, tackelen, dribbelen, schieten, enz. is de snelkracht van primordiaal belang. Voor keepers is explosieve kracht zelfs nog belangrijker: om te springen. Hiervoor wordt beroep gedaan op het fosfaatsysteem (ATP, creatine). Voor meer explosieve kracht en minder verzuring zijn vooral volgende supplementen zeer nuttig: creatine, voor meer explosieve kracht tijdens versnellingen en beta-alanine voor meer krachtuithouding en minder verzuring.  

 

De combinatie van deze beide producten werkt synergetisch !

 

 


Nog meer weten? Lees dan zeker verder :

  

 

De basisnutritiënten 

 

De beste supplementen om je prestaties te verbeteren 

 

Nog meer nuttige supplementen

 

 

 

De basisnutritiënten... meer rendement en plezier uit dezelfde inspanning

 

 

1.  KOOLHYDRATEN voor langdurige energie en een betere uithouding


Het is belangrijk voldoende koolhydraten in het lichaam te hebben tijdens het sporten. Na ongeveer 60-90 minuten raakt de glycogeenvoorraad (de opgeslagen suikers in het lichaam) op en zal de output minder worden.

 

Een van de beste supplementen beschikbaar voor sporters zijn koolhydraten. Koolhydraten zijn onder te verdelen in snelle suikers (zoals dextrose) en trage koolhydraten (zoals maltodextrine). Het verschil zit 'm in de lengte van de glucose ketens.

 

Bij een zware training of wedfstrijd let je er best op tijdens de inspanning een snelle suiker te gebruiken of een mix van snelle en trage. Namelijk hoe langer de keten, hoe langer het lichaam erover doet om deze af te breken en dus hoe langer het duurt voordat ze het bloed bereikt. Trage koolhydraten zijn nuttig om op voorhand je energiereserves op peil te brengen maar zijn ongewenst bij een zware inspanning omdat ze teveel verteringscapaciteit van het lichaam vragen, energie die het lichaam op andere plaatsen nodig heeft.  .

  

 

2.  VOCHT voor rehydratatie en een betere uithouding

 

Het is belangrijk tijdens de inspanning vochtverlies (door zweten) te compenseren: een vochtverlies van 2%, vermindert je prestaties met 10-20% en leidt oa. tot spierkramp.  

 

Kies vooral een drank die lekker smaakt, die gaat meestal ook wat vlotter binnen.

 

 

3.  PROTEINEN en KOOLHYDRATEN voor een sneller en beter herstel

 

De laatste jaren is het belang van recuperatie steeds belangrijker geworden. Sporters wordt aangeraden voldoende rust en slaap te nemen en aandacht te besteden aan hun voeding. Wat je eet en hoeveel je eet, vooral in de dagen en uren voor en na de training of wedstrijd, is van groot belang voor de recuperatie.

 

De timing voor koolhydraatinname is zeer belangrijk voor het aanvullen van de energiereserves: binnen de eerste 2 uren na de inspanning. Daarom moet onmiddellijk na de inspanning een koolhydraatrijke drank gedronken worden.

 

Intensief sporten maakt dat spierweefsel wordt beschadigd. Daarom moeten we ons lichaam voorzien van aminozuren of voldoende (kwalitatieve!) eiwitten. De spijsvertering breekt die eiwitten af tot aminozuren, die beschadigd spierweefsel herstellen en terug opbouwen. Als je onvoldoende eiwitten gebruikt direct na je training zul je eiwitten uit andere spieren van je lichaam halen om het herstel te kunnen faciliteren. Dit wordt op de langere termijn wel weer hersteld, maar is zeker niet optimaal voor een sporter die vooruit wil of de dag erna opnieuw wil trainen.

 

Het is ook van belang het juiste eiwit in te nemen: er bestaan verschillende soorten eiwitten die elk een verschillende functie hebben. Wei-eiwitten zijn ideaal onmiddellijk na de training omdat ze bestaan uit korte eiwitketens en zeer snel worden opgenomen, soms al binnen de 10 minuten. Calcium caseïnaat is een langzaam eiwit en is ideaal om te nuttigen voor het slapen gaan, omdat dit eiwit gedurende de nacht nog lang werkzaam is en de spieren in rust helpt te herstellen.

 

Hersteldranken zijn een snelle en gemakkelijke manier om zeker te zijn dat je voldoende kwaliteitsvolle nutritiënten binnen hebt na de inspanning. Hersteldranken bestaan typisch uit koolhydraten, eiwitten of een combinatie van beide. Soms worden er ook nog andere stoffen toegevoegd zoals vitaminen en mineralen, antioxidanten, creatine,... 

 

Voor inspanningen van langere duur neem je best een hersteldrank op basis van koolhydraten en (snelle) eiwitten of aminozuren (vb. Performance Recup Fast of Extra, Wcup Recovery Drink, High5 Protein Recovery, Maxim Recovery Drink, Powerbar Recovery Drink).

 

Indien de inspanning zeer intens was, kan het bovendien nuttig zijn een langzaam eiwit te nuttigen voor het slapen gaan om de spieren 's nachts te helpen herstellen en te vermijden dat krachtverlies optreedt en de training een averechts effect creëert (neem bijv. de Performance Recup Xtreme).

 

Nuttige tip: de timing van inname is van cruciaal belang voor een goed herstel. Ideaal is 30 minuten na de inspanning. Producten met langzame eiwitten (vb. Performance Recup Xtreme) worden binnen 60-90min na de training genomen.

 

 

4.  VITAMINEN & MINERALEN voor een goeie gezondheid

 

Het is van groot belang het lichaam te ondersteunen in zijn eigen functies. Voldoende vitaminen, mineralen en vetzuren zorgen ervoor dat het lichaam dit kan doen en niet beperkt wordt. Goede basissuppletie wordt altijd aangeraden voor een sporter gezien de behoefte groter is en de hedendaags voeding vaak ontoereikend is of men er gewoon niet toe komt om gebalanceerd te eten. 
 

  


De beste supplementen om je prestaties te verbeteren en efficiënter te trainen

 

 

De beste supplementen in de markt om je prestaties als intervalsporter te verbeteren zijn creatine en beta-alaninevoor meer explosieve kracht en minder verzuring. Dit zijn effectieve en veilige supplementen die je in staat stellen nog beter - krachtiger - te trainen. Tijdens wedstrijden kunnen ze hierdoor het verschil maken tussen winnen en verliezen. De wetenschap dat je een stap voor bent op 'je concurrenten' geeft je naast een reëel ook een mentaal voordeel.

 

 

1.  CREATINE voor meer explosieve kracht

 

Bij interval- en teamsporten wisselen intense en rustige perioden elkaar af. In het voetbal wordt ook vaak versneld en gesprongen. In dat geval wordt het fosfaatsysteem (ATP, creatine) aangesproken. Bij ieder explosief moment wordt ATP gebruikt, dat in de spieren ligt opgeslagen. Deze ATP wordt direct weer aangevuld door de aanwezige creatine in de cellen. Ook wordt de ATP weer aangevuld door de verbranding van suikers (met of zonder zuurstof) en later door vetten (met zuurstof). Doordat het lichaam bij energie-explosies gewoonweg te weinig zuurstof beschikbaar heeft, zal het de energie opnieuw moeten aanvullen met creatine en verbranding van suikers zonder zuurstof. Het nadeel van verbranding van suikers zonder zuurstof (anaeroob) is dat er melkzuur wordt gevormd. Oftewel: er ontstaat verzuring, en dit is precies wat een sporter wil minimaliseren. Verzuring zorgt er namelijk voor dat de prestaties zullen verminderen.

 

Doordat dit verzuringsproces pas plaatsvindt als ook de creatine de vraag naar ATP niet meer kan faciliteren, is het mogelijk het verzuringsmoment uit te stellen door de creatine buffer te verhogen via suppletie.

 

Creatine is een van de beste supplementen beschikbaar om spiermassa en kracht te verhogen, en om het vermogen van sporters te verbeteren. Er zijn verschillende vormen van creatine supplementen maar de meest voorkomende zijn creatine monohydraat (Performance Creatine, Wcup Creatine Complex) en creatine ethyl ester (CEE)(Performance Kre-Alkalyn, Performance Crea Charge). CEE heeft dezelfde effecten als creatine monohydraat maar zou niet de nadelen hebben: laadfase en watervolume in de spieren (interessant voor body-builders, niet voor voetbalspelers). Dit laatste is echter nog niet eenduidig aangetoond door wetenschappelijke studies. 

 

Nuttige tip:  Het is belangrijk tijdens de laadfase de trainingsintensiteit geleidelijk te verhogen. De stijging in spiermassa en -kracht kan sporters het gevoel geven dat ze snel meer en zwaarder kunnen trainen. Ligamenten en pezen moeten echter ook de tijd krijgen om zich aan te passen aan de verhoogde spierkracht

 

 

2.  BETA-ALANINE voor minder verzuring en meer krachtuithouding


Beta-alanine is een van nature voorkomend, niet-essentieel aminozuur. Beta-alanine vormt een onderdeel van het natuurlijk voorkomende di-peptide carnosine, dat in de spieren de verzuring onder controle probeert te houden. Carnosine is voor sporters onbetaalbaar, maarbeta-alanine is dat niet en suppletie blijkt de laatste jaren in steeds meer studies zeer effectief te zijn.

 

In experimenten, waarbij proefpersonen acht weken dagelijks vier gram beta-alanine slikken, stijgt de concentratie carnosine in de spiercel met 50-80%. Dit vertaalt zich in minder snel verzuren, een toegenomen kracht en verbeterde prestaties tijdens korte maximale inspanningen (30s - 2min).

 

Hoe lang blijft carnosineconcentratie verhoogd? Uit onderzoek blijkt dat het uitwassen van carnosine uit de spier een lang en traag proces is. In tegenstelling tot creatine, waarbij de stijging verdwenen is na ongeveer vier weken, kan het carnosinegehalte van de spier meer dan negen weken verhoogd blijven na een supplementatieperiode van een vijftal weken.

 
Onderzoekers denken dat beta-alanine en creatine elkaar synergistisch aanvullen. Dat blijkt ook uit studies waarin sporters zowel creatine als beta-alanine krijgen, en door die combinatie meer vooruitgaan in kracht dan met creatine alleen.

 

 

 


 

Nog meer nuttige supplementen

 

 

1.  BLESSURES & SLIJTAGE

 

Door de explosieve bewegingen komt er bij intervalsporten veel druk te staan op de pezen en gewrichten wat blessures in de hand kan werken.